Monday, November 2, 2015

Οι καταπληκτικοί, “μυστικοί” προορισμοί των Βαλκανίων

Γράφτηκε από τον Τάσο Δούση για το Travellers ICONS Νοεμβρίου 2015

Η πιο συχνή ερώτηση που μου κάνουν είναι: «Πού να πάμε για ένα ωραίο Σαββατοκύριακο και να μη χαλάσουμε πολλά λεφτά;». Παλαιότερα απαντούσα Βουδαπέστη, Πράγα, Κωνσταντινούπολη, Ρώμη και διάφορες άλλες πρωτεύουσες που πραγματικά αξίζει κανείς να επισκεφτεί. Τους τελευταίους μήνες έχω κάνει στροφή και σθεναρά υποστηρίζω... , εκτός από την Ελλάδα –που, ΟΚ, πόσες φορές να πάμε Περτούλι, Αράχωβα, Καρπενήσι κ.λπ.;–, τα “βαλκανικά διαμάντια”, όπως μου αρέσει να τα λέω. Ναι, μη γουρλώνετε τα μάτια σας. Σας ενημερώνω πως οι φίλοι μας και γείτονες, που τόσα χρόνια ταλαιπωριόντουσαν από εμφυλίους πολέμους και οικονομικές κρίσεις, μπορούν να σας εκπλήξουν ευχάριστα.

• ΣΕΡΒΙΑ
Είναι η πρώην Γιουγκοσλαβία, που τώρα πια λέγεται Σερβία. Μια χώρα πανέμορφη, με εξαιρετικά φιλικούς και γλεντζέδες πολίτες. Η πρωτεύουσά της είναι το Βελιγράδι, που εγώ το έζησα πολύ καλά για ένα μήνα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Γιουγκοσλαβίας. Καμία σχέση, όμως, το τότε με το σήμερα. Το φρούριο Καλεμέγκνταν είναι το στολίδι και το καμάρι της πόλης. Η παλιά πόλη θα σας ενθουσιάσει με τα πλακόστρωτα δρομάκια και τις όμορφες γέφυρες. Το Βελιγράδι σφύζει από νυχτερινή ζωή, μπαρ, κλαμπ, καφέ και να είστε σίγουροι ότι θα πιείτε ίσως το πιο καλό τσίπουρο, με γεύσεις της Ευρώπης. Μάλιστα, υπάρχουν και ειδικά μπαρ που σερβίρουν από κοκτέιλ μέχρι σφηνάκια με το παραδοσιακό ποτό των Σέρβων, που φυσικά αρέσει πολύ και στους Έλληνες. Το Βελιγράδι, αν και στο κέντρο της Ευρώπης, έχει και παραλία… Φυσικά, δεν έχει θάλασσα, αλλά στις όχθες του ποταμού Σάβα δημιουργήθηκε ένα μικρό τεχνητό νησί, που ιδιαιτέρως τους καλοκαιρινούς μήνες πνίγεται από κόσμο. Η ομορφιά του είναι απαράμιλλη, είναι μια όαση πράσινου και φυσικής ομορφιάς.

• ΚΡΟΑΤΙΑ
Το... αντίπαλο δέος” της Σερβίας είναι, ασφαλώς, η Κροατία, με τη μεσαιωνική της αρχοντιά και τα χιλιάδες νησάκια της στις δαλματικές ακτές. Την Κροατία την προτείνω σίγουρα και τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου θα ζήσετε σε έναν επίγειο παράδεισο. Για χειμώνα προτείνω τη μεσαιωνική πόλη του Ντουμπρόβνικ, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco από το 1979. Πρόκειται για έναν καταπληκτικό προορισμό, με αναγεννησιακά κτήρια, μοναστήρια και ναούς. Θα σας θυμίσει λίγο τη Μονεμβασιά, αλλά στο πιο μεγάλο του, στο πιο οργανωμένο και πιο εντυπωσιακό.

• ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ναι, δεν σας γεμίζει το μάτι και κάποιος θα μου πει: «Μα τι να πάω να κάνω στη Σόφια;». Κι όμως, η Σόφια είναι μια όμορφη πόλη με τεράστιους δρόμους και πλατείες, με πράσινο και με ένα καταπληκτικό, ολοκαίνουριο mall, που θα σας εκπλήξει ευχάριστα. Η εκκλησία του Αλέξανδρου Νιέφσκι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πρωτεύουσας της Βουλγαρίας. Για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ υπάρχει φυσικά το εξαιρετικό Μπάνσκο, που οι πίστες του είναι τουλάχιστον 6 χιλιόμετρα κατάβασης χωρίς κανένα εμπόδιο. Οι φανατικοί της ιστορίας θα ενθουσιαστούν με το ρωμαϊκό θέατρο στη Φιλιππούπολη και, φυσικά, με το μοναστήρι της Ρίλα, επίσης μνημείο της Unesco, στα 100 χλμ. από τη Σόφια, στην κοιλάδα του ποταμού Ρίλσκα.

• ΒΟΣΝΙΑ ΚΑΙ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Αυτή η χώρα έχει κουκλίστικες πόλεις, που θα σας αφήσουν άφωνους. Ορόσημό της είναι η παλιά γέφυρα του Μόσταρ, πάνω από τον ποταμό Νερέτβα. Πρόκειται για μουσουλμανικές περιοχές που υπέστησαν τα πάνδεινα στον εμφύλιο πόλεμο και που τώρα σιγά σιγά ξαναβρίσκουν το βηματισμό τους. Θα σας ενθουσιάσουν οι καταρράκτες της Κράβιτσα, στα 50 χλμ. από το Μόσταρ, που θεωρούνται ένα από τα πιο “δυνατά” τουριστικά αξιοθέατα. Το Σαράγεβο, αν και δεν έχει να σας πει πολλά, θα σας δώσει μια εικόνα του αιματηρού εμφυλίου πολέμου, μέσα από έργα που έγιναν, όπως το περίφημο τούνελ απεγκλωβισμού που κατασκευάστηκε προκειμένου να σωθούν χιλιάδες γυναικόπαιδα που είχαν εγκλωβιστεί από τους Σέρβους.

Δεν έχω χώρο να σας γράψω για το πόσο καταπληκτικό είναι το Μαυροβούνιο, με τους προορισμούς του για σκι, η Ρουμανία, με το ανερχόμενο Βουκουρέστι και την παλιά του πόλη, που ανοικοδομήθηκε 100%, όπως επίσης και το κάστρο του Δράκουλα στα Καρπάθια. Οι ομορφιές των Βαλκανίων είναι σίγουρο ότι δεν έχουν τελειωμό και θέλουν ιδιαίτερο ψάξιμο. Οι γείτονες τα τελευταία χρόνια κάνουν πολύ σημαντική προσπάθεια στον τουρισμό και οι τιμές τους σε ποσοστό 80% είναι value for money. Τέλος, θέλω να ξέρετε ότι στην Ελλάδα δεχόμαστε κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες από τις γειτονικές μας χώρες, ανθρώπους με ταμπεραμέντο που μοιάζει πολύ στο ελληνικό. Αν με ρωτάτε, ναι, υποστηρίζω ότι πρέπει να στηρίζουμε τα γειτονικά κράτη τουριστικά, πολύ περισσότερο απ' ό,τι άλλα κράτη στην κεντρική Ευρώπη. Αν, μάλιστα, αξίζει και τον κόπο, γιατί όχι;

Δημοφιλεις αναρτησεις