Friday, April 5, 2013

Best destination 2013

Γράφτηκε από τον Τάσο Δούση για το ICONS Travellers Απριλίου 2013  

Για να µάθετε και να καταλάβετε πώς λειτουργούν οι δηµόσιες σχέσεις στο ταξίδι και πώς παραµυθιάζονται οι ταξιδιώτες όλου του κόσµου!
Υπάρχει ένας θεσµός, το «European Consumers Choice», ο οποίος, δήθεν, επιβραβεύει τους καλύτερους προορισµούς για διακοπές στην Ευρώπη µέσα από τα ετήσια στοιχεία της Eurostat (από πού κι ως πού) και τις επαγγελµατικές συµβουλές εµπειρογνωµόνων (ποιοι είναι αυτοί οι εµπειρογνώµονες και πόσο επαγγελµατίες είναι, άλλο θέµα).
Έβαλαν, λοιπόν, ...
δήθεν είκοσι επιλεγµένες πόλεις να συναγωνιστούν για τον συγκεκριμένο τίτλο. Για το 2013 ξεχώρισαν δέκα και µέσα σε αυτές ήταν και η Κωνσταντινούπολη, που την ανακήρυξαν στον κορυφαίο μέρος για να επισκεφθούν οι τουρίστες!
Να σας πω την πικρή αλήθεια, µε αυτό δεν είχα ιδιαίτερο πρόβληµα, γιατί πραγµατικά θεωρώ την Κωνσταντινούπολη top στην εν λόγω λίστα και το έχω γράψει επανειληµµένως σε πολλά ρεπορτάζ και άρθρα µου. Αλλά, ρε ξεφτιλισµένοι, να µου βάλετε στο top10 τη Βαλέτα της Μάλτας; Δηλαδή, πάτε καλά; Έχω πάει δύο φορές ως επισκέπτης και µιλάµε για µια πόλη της πλάκας. Σε κανέναν ταξιδιώτη δεν θα την πρότεινα ποτέ. Δηλαδή, να µην έχει πάει κάποιος, ας πούµε, στο Παρίσι και να πάει στη Βαλέτα; Μιλάµε για χοντρό δούλεµα, όχι αστεία.
Επίσης, µου εντάσσουν στη δεκάδα τη Μαδρίτη, που η Μαδρίτη σε σχέση, ας πούµε, µε τη Βαρκελώνη είναι σαν να λέµε Λοζάνη-Κοζάνη (συγγνώµη παιδιά, τίποτα δεν έχω µε την Κοζάνη, µια χαρά πόλη είναι). Δηλαδή, να πας στη Μαδρίτη και να κάνεις τι; Εκτός από τα µουσεία και τις µεγάλες πλατείες µε τους τεράστιους δρόµους, απολύτως τίποτα. Μπόχα, δυσωδία, ένας λαός που βροµάει το χνώτο του από τα δέκα µέτρα, κακότροπος και µε τεράστια επίπεδα εγκληµατικότητας.
Μετά µου παρουσιάζουν ως «must» τη Νίκαια της Γαλλίας. ΟΚ, αν είχα εξαντλήσει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, θα την είχα επιλογή µου. Τη λίστα συµπληρώνουν το Μιλάνο, που, εκτός από τον Καθεδρικό και τη µόδα, δεν λέει τίποτα άλλο και η Στοκχόλµη της Σουηδίας που, όντως, µεταξύ των σκανδιναβικών, θεωρείται µια όµορφη πόλη.
Εκτός, λοιπόν, από τις πόλεις που σας ανέφερα, θα προσθέσετε τη Βαρκελώνη, το Άµστερνταµ, τη Βιέννη και τη Λισαβόνα για να έχετε την τελική δεκάδα µε βάση τις δηµόσιες σχέσεις των ταξιδιωτικών πρακτόρων όλου του κόσµου.
Μπούρδες. Οι πλέον αξιόλογοι ταξιδιωτικοί προορισµοί για εµένα, και µε αυτή τη σειρά που σας τους βάζω, είναι: Λονδίνο, Ρώµη, Παρίσι, Κωνσταντινούπολη, Πράγα, Βαρκελώνη, Βενετία, Αγία Πετρούπολη, Άµστερνταµ και Βουδαπέστη ή Μόναχο. Φυσικά εκτός συναγωνισµού είναι η Αθήνα (που τα λαµόγια δεν την αναφέρουν πουθενά), την οποία θεωρώ επιβεβλημένη επιλογή, µιας και συνδυάζει νυχτερινή ζωή, αρχαία µνηµεία και θάλασσα. Οι γελοίοι. Άκου να είναι ανάμεσα στους καλύτερους η Βαλέτα και να µην είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη….
Γι’ αυτό µη µασάτε, ποτέ µη δίνετε σηµασία σε τέτοιου είδους γελοία αφιερώµατα και στηµένες εκδηλώσεις. Κορυφαίος ταξιδιωτικός προορισµός είναι εκείνος που θα µας κάνει να µη σιχτιρίσουµε όταν φύγουµε από εκεί, αυτός που θα µας γεµίσει το µυαλό και την ψυχή µε εικόνες για µια ολόκληρη ζωή.
Ε, όχι ρε παιδιά, δεν είναι ούτε η Βαλέτα, ούτε η Μαδρίτη. Μην τρελαθούµε κιόλας…

Δημοφιλεις αναρτησεις