Wednesday, October 31, 2012

Ταξιδιωτικό savoir vivre


Γράφτηκε από τον Τάσο Δούση για το Traveller's ICONS Νοεμβρίου 2012
 
Εμείς οι Έλληνες έχουμε μια κακή συνήθεια,·όταν αποφασίζουμε να ταξιδέψουμε ταυτόχρονα μεταφέρουμε και όλα μας τα κουσούρια και τις συμπεριφορές στο ταξίδι μας. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές τρελαινόμαστε, όταν οι άλλοι δεν μπορούν να...


 μας καταλάβουν και μας συμπεριφέρονται με αναίδεια, αδιαφορία και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και με θυμό.

Για να μην είσαστε, λοιπόν, Ελληνάρες εκεί που πηγαίνετε, διαβάστε μερικές χρήσιμες συμβουλές του savoir vivre για να αποκτήσετε τη συμπεριφορά ενός καλού ταξιδιώτη. Προσοχή: τις συγκεκριμένες πληροφορίες δεν θα τις διαβάσετε σε κανέναν ταξιδιωτικό οδηγό και σε κανένα site. Προέρχονται από την προσωπική μου εμπειρία, που επιθυμώ να μοιραστώ με τους συνταξιδιώτες μου στο ICONS Travellers.

·         Αίγυπτος-Ιορδανία. Γενικά στις μουσουλμανικές χώρες απαγορεύεται να έλθετε σε επαφή με το γυναικείο φύλο και, ιδιαίτερα, με εκείνες τις γυναίκες που έχουν καλυμμένο σώμα και κεφάλι με την περίφημη μπούρκα! Όχι μόνο απαγορεύεται να τους απλώσετε το χέρι για χειραψία, αλλά θεωρείται και τεράστια προσβολή αν τις κοιτάξετε για πάρα πολλή ώρα. Μάλιστα, αν το βλέμμα σας γίνει επίμονο, εκτός από τα μπινελίκια του Μουσουλμάνου, θα νιώσετε και τη δύναμη του μαχαιριού ή, εάν είστε τυχεροί, απλά του μπαστουνιού. Άρα, όταν βλέπετε κυρίες με μπούρκα το βλέμμα χαμηλά και παρατηρήστε με σεβασμό και προσοχή. 

·         Μουσουλμανικές χώρες γενικά. Προσπαθήστε όταν κάνετε χειραψία με τους άντρες, να μην πιάνετε ποτέ το αριστερό τους χέρι… Το συγκεκριμένο χέρι στο μουσουλμανικό κόσμο το χρησιμοποιούν για την… τουαλέτα. Για όσους δεν καταλάβανε, δεν χρησιμοποιούν απλά χαρτί, αλλά ξεπλένονται με νερό και με το χέρι τους. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δεν χρησιμοποιούν ποτέ το συγκεκριμένο χέρι στο φαγητό.

·          Βραζιλία. Σε όλο τον κόσμο όταν θέλουμε να πούμε ΟΚ, αντίχειρας και δείκτης σχηματίζουν κύκλο, στη Βραζιλία όμως το συγκεκριμένο μήνυμα σημαίνει, πολύ απλά, συνουσία. Όταν δηλαδή από μακριά θέλεις να ζητήσεις από μια μουλάτα να συνευρεθείτε, κάνεις το συγκεκριμένο σχήμα. Μην δοκιμάσετε να το κάνετε σε έναν άντρα ή σε ένα παιδάκι. Θα σας πάρει για μισότρελο και θα φωνάξει την αστυνομία.

·         Ιαπωνία. Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου το γέλιο, και ιδιαίτερα το γέλιο που ακούγεται σε απόσταση 5 μέτρων, δεν θεωρείται απλά αγένεια αλλά κυρίως βλακεία. Στην Ιαπωνία όταν σε βλέπουν να χασκογελάς, γυρίζουν το πρόσωπό τους με απέχθεια. Οι Ιάπωνες ξεσκίζονται στο γέλιο όταν πιούνε κανένα δύο ποτηράκια, εκεί δεν τους κρατάει κανένας.

·         Ταϊλάνδη. Αυτό που θα σας πω τώρα μπορεί να σας φανεί απίστευτο, είναι όμως αληθινό. Στη συγκεκριμένη χώρα το να ανακαλύψει κάποιος «θησαυρό» στη μύτη του και να αρχίζει να σκαλίζει, θεωρείται συνήθεια υγιεινής. Δεν παρεξηγείται, δεν σχολιάζεται, δεν το βρίσκουν καν αποκρουστικό.   

·         Γερμανία. Στη χώρα της Μέρκελ, και ιδιαιτέρως στο βορρά, το ρέψιμο θεωρείται δείγμα ευχαρίστησης του γεύματος που έχει προσφερθεί στον επισκέπτη. Συγκεκριμένα, εάν σε καλέσουν σε κάποιο χωριό της Βαυαρίας, σε κεράσουν λουκάνικα, κότσι, μπύρα και εσύ δεν ρευτείς θα το θεωρήσουν μεγάλη προσβολή. Εντάξει, μην το παρακάνετε όμως κιόλας, να είστε λίγο διακριτικοί.    

·         Τυνησία. Αν έχετε συνηθίσει να απλώνετε τα πόδια σας και να κάθεστε σταυροπόδι, στην Τυνησία να αλλάξετε συνήθειες. Το άπλωμα των ποδιών προς τα εμπρός, έτσι ώστε να φαίνεται η σόλα των παπουτσιών στους απέναντι, απαγορεύεται διά ροπάλου. Οι Τυνήσιοι το θεωρούν πολύ μεγάλη αγένεια και προσβολή στο πρόσωπό τους.

·         Ρώμη. Οι Ιταλοί είναι καλοί άνθρωποι και μας μοιάζουν σε πάρα πολλά πράγματα. Τους εκνευρίζει όμως αφάνταστα να αγγίζετε τα ρούχα στις μπουτίκ και, επίσης, να παραγγέλνετε εσπρέσο ή καπουτσίνο μετά τις 12 το μεσημέρι. Κατεβάζουν κάτι μούτρα μέχρι το Πάνθεον.

·         Κίνα. Έχουν πολλές παραξενιές, όμως μην κάνετε αστειάκια με το θάνατο. Μην πάτε δηλαδή καμιά επίσκεψη και κρατάτε λευκά τριαντάφυλλα. Τα συγκεκριμένα λουλούδια συμβολίζουν το θάνατο. Επίσης, φροντίζετε στα εστιατόρια που πηγαίνετε στην Κίνα να μην αδειάζετε εντελώς τα πιάτα σας. Οι άνθρωποι νομίζουν ότι δεν χορτάσατε και σερβίρουν φαγητό μέχρι να σκάσετε. Δηλαδή, υπάρχει περίπτωση να πάτε σε εστιατόριο, να παραγγείλετε, να έρθουν τα πιάτα, να τα «καθαρίσετε» και εκεί που περιμένετε το επιδόρπιό σας να σας ξαναφέρουν μία από τα ίδια, επειδή πιστεύουν ότι δεν χορτάσατε.

Αντιλαμβάνεστε ότι θα μπορούσα να σας γράψω βιβλίο ολόκληρο με το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε δεκάδες χώρες του κόσμου. Πιστεύω αυτά τα λίγα που σας έδωσα να σας κάνουν να καταλάβετε ότι ο κάθε λαός που μας δέχεται ως επισκέπτες έχει τις δικές του συνήθειες, τις οποίες θα πρέπει απαραιτήτως να σεβόμαστε. Έτσι θα περάσουμε και όμορφα στο ταξίδι μας και δεν θα κινδυνέψουμε να μας παρεξηγήσουν. 

Δημοφιλεις αναρτησεις