Tuesday, July 31, 2012

Προσέχουμε για να έχουμε!

Πάντα είχα μία βασική αρχή: για να περάσεις καλές διακοπές, πρέπει να κάνεις σωστή επιλογή στο κατάλυμα. Έχω την εντύπωση ότι η σωστή επιλογή στο δωμάτιο, studio, διαμέρισμα, σουίτα, bungalow σού εξασφαλίζει σε ένα 70-80% επιτυχία στις διακοπές σου. Το θέμα, λοιπόν, είναι για εσάς που ταξιδεύετε πώς θα μπορέσετε να κάνετε την καλύτερη επιλογή στο κατάλυμα των διακοπών σας, πώς θα πετύχετε την καλύτερη τιμή για να απολαύσετε το απόλυτο value for money και πώς θα ελέγξετε εάν το δωμάτιο είναι σωστό με το που θα φτάσετε στο ξενοδοχείο. Πού την πατάνε οι περισσότεροι; Φαίνονται όλα ωραία και καλά, αλλά με το που απομακρύνεται ο υπεύθυνος-receptionist-bellboy, αρχίζουν σιγά σιγά και ανακαλύπτουν τα στραβά.


Θα σας ξεκινήσω, λοιπόν, λίγο ανάποδα. Πώς μπορείτε να ελέγξετε το δωμάτιο με το που θα φτάσετε στο ξενοδοχείο, τι ακριβώς πρέπει να κάνετε; Ξεπερνάμε τα «καλωσήλθατε» κ.λπ. Θέλω πίσω από τις λέξεις των ανθρώπων που θα συναντήσετε στο ξενοδοχείο (τα «καλημέρα», «καλησπέρα», «καληνύχτα» και πάει λέγοντας) να προσπαθήσετε να τσεκάρετε πώς σας κοιτούν αυτοί που δεν έχετε επαφή μαζί τους. Π.χ. πάτε για check in στη reception, συναντάτε την καθαρίστρια, τον υδραυλικό, το παιδί που μεταφέρει βαλίτσες. Αν σας χαμογελάσουν, εάν δείτε θετική ενέργεια στα πρόσωπά τους, όλα καλά. Αν παρατηρήσετε ότι έχουν ξινισμένα μούτρα, ότι δεν γυρνούν να σας κοιτάξουν, συμβαίνει το εξής: δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, παίρνουν μισθό πείνας και αντί να χαίρονται που έρχονται πελάτες, από μέσα τους σας στέλνουν στο διάολο. Συμπέρασμα; Το ξενοδοχείο σίγουρα δεν καθαρίζεται σωστά και οι υπηρεσίες τους θα είναι μέτριες έως κακές σε όλα τα επίπεδα.

Κάνετε, λοιπόν, check in και μπαίνετε στο δωμάτιο, ό,τι κι αν είναι αυτό. Κίνηση πρώτη: πηγαίνετε κατευθείαν στην τουαλέτα. Τσεκάρετε το ντους και τα πλακάκια της τουαλέτας εάν έχουν καθαριστεί σωστά. Είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχουν υπολείμματα από τρίχες στο νιπτήρα, στην ντουζιέρα και στο πάτωμα του μπάνιου. Εάν βρείτε τέτοια υπολείμματα, το δωμάτιό σας μαθηματικά δεν έχει καθαριστεί. Για να το επαληθεύσετε, βγείτε έξω, σηκώστε τα στρωσίδια και κοιτάξτε κάτω από το μαξιλάρι. Είναι βέβαιο 100% ότι θα βρείτε υπολείμματα από φαγητό, τρίχες ή ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Μην ξεχνάτε, στο δωμάτιο που θα μείνετε, πριν από εσάς υπήρχε κάποιος άλλος που σε ποσοστό 1 προς 10 τα έχει κάνει όλα… «μούτι», «σκ@τ@» κ.λπ.

Τι κάνετε; Τους φωνάζετε, τους δείχνετε τα ευρήματα και τους βάζετε να το ξανακαθαρίσουν. Όση ώρα περιμένετε για να σας το φτιάξουν, κάντε μερικά τεστ. Ξαπλώστε στο κρεβάτι να δείτε μήπως βουλιάζετε στη μέση του στρώματος και ανοίξτε τις βρύσες να δείτε αν θα τρέξει άμεσα ζεστό νερό. Επίσης, τσεκάρετε αν το νερό της βρύσης είναι πόσιμο και κατάλληλο ακόμη και για να πλυθείτε. Σε πολλά μεγάλα νησιά χρησιμοποιούν το νερό της θάλασσας μέσω της αφαλάτωσης και το στέλνουν στα ξενοδοχεία γιατί είναι πολύ πιο φθηνό. Τα μαλλιά σας θα τζιβιάσουν και δεν θα φτιάχνουν όχι με πιστολάκι, αλλά ούτε και με ανεμοστρόβιλο. Δεν το συζητάω. Αν δεν τρέχει ζεστό νερό, πείτε τους να σας αλλάξουν δωμάτιο.

Πολύ σημαντικό επίσης στην καθαριότητα του δωματίου είναι να παρατηρήσετε την κυρία που κάνει αυτή τη δουλειά. Αν η γυναίκα είναι περιποιημένη πάνω της και το καροτσάκι της λάμπει, αποκλείεται το δωμάτιό σας να μην είναι καθαρό. Τέλος, καλό θα ήταν στον γενικότερο έλεγχο του δωματίου να ελέγξετε τις μικρές πετσέτες του προσώπου. Τον Αύγουστο, επειδή δεν προλαβαίνουν, σε πολλές περιπτώσεις απλώς τις διπλώνουν και τις αφήνουν από τους προηγούμενους. Όχι δεν κάνω πλάκα, σοβαρά σας μιλάω. Θα το διαπιστώσετε αν πιάσετε υγρασία στην πετσέτα και αν δείτε κοκκινάδι από το μακιγιάζ της προηγούμενης κυρίας που έμενε εκεί.

Σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία το να πετύχετε καθαρό δωμάτιο είναι μία πιθανότητα στις δύο ή στις τρεις. Ένα στα δύο ισχύει για ξενοδοχεία 4* και 5* και το ένα στα τρία ισχύει για τα απλά δωμάτια, τα studios, τα διαμερίσματα και τα 3* καταλύματα. Για να σας πω την αλήθεια, εγώ τα πιο βρόμικα δωμάτια τα έχω συναντήσει στα ξενοδοχεία των 3* και 4*, πολύ λιγότερα στα luxury και ακόμη λιγότερο στις σοβαρές οικογενειακές επιχειρήσεις, στα ξενοδοχεία των είκοσι δωματίων.

Τώρα θα μου πείτε, πώς θα τσεκάρουμε πριν πάμε εκεί αν το ξενοδοχείο είναι καθαρό. Υπάρχουν δύο τρόποι. Ο ένας τρόπος είναι μέσω του internet να διαβάσετε κριτικές στο tripadvisor και στο booking. Εδώ όμως θέλει προσοχή. Διότι, ας πούμε, Άγγλοι και Γάλλοι έχουν τσακωθεί με την καθαριότητα, άρα όλα τους φαίνονται τέλεια. Εγώ θα έμενα στις κριτικές των Ελλήνων, των Γερμανών και των Αμερικανών. Μόνο σε αυτές. Ο άλλος τρόπος είναι να πάρετε τηλέφωνο στο ξενοδοχείο και να κάνετε την εξής απλή και αδιάφορη ερώτηση: «Πόσα δωμάτια έχει ο τάδε ξενώνας και πόσα άτομα προσωπικό;». Αν ένα ξενοδοχείο ή ένας ξενώνας 20 δωματίων έχει πέντε άτομα προσωπικό, «καληνύχτα», ούτε απέξω. Αν έχει 10 είναι σε μια πολύ μέτρια κατάσταση, αν έχει δεκαπέντε είναι πολύ ανώτερο του καλού και αν έχει είκοσι, βρισκόσαστε σε υπερπολυτελείας κατάλυμα. Η σωστή αναλογία για να βγαίνουν οι υπηρεσίες στα ξενοδοχεία είναι για 5* και high lux ξενοδοχεία ένα άτομο προσωπικό για ένα δωμάτιο, για 6* ή 7* ένα δωμάτιο με 1,5-2 άτομα προσωπικό, για τα 4* 50 δωμάτια με 35 άτομα προσωπικό, δηλαδή ποσοστό 0,60-0,70 προς ένα δωμάτιο, και από εκεί και ύστερα το χάος. Είναι πολύ απλό όμως, όσα δωμάτια έχει, πρέπει το προσωπικό να μπορεί να τα καλύπτει. Αν ο ξενοδόχος είναι καρμίρης και σου έχει χαμηλή τιμή για να μην πληρώνει, καθαρίστρια βάψ’ τα μαύρα.

Τώρα για το πώς θα βρείτε το κατάλληλο κατάλυμα για εσάς και την οικογένειά σας είναι ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια. Μέσα στο travelstyle.gr έχω γράψει για τις παγίδες των μηχανών αναζήτησης και γενικά έχω αρκετά άρθρα για το πώς τσεκάρεις τον σωστό επαγγελματία, τον σωστό προορισμό και τον ιδανικό τρόπο διακοπών. Κάντε έναν κόπο να μπείτε μέσα και να είστε σίγουροι δε θα βγείτε καθόλου χαμένοι.
Εύχομαι σε όλους καλές διακοπές και πιστεύω με τις συμβουλές μου να εξασφαλίσετε την καλύτερη και πιο επιτυχημένη διαμονή.

Δημοφιλεις αναρτησεις