Friday, August 2, 2013

Χωρίς δυσάρεστες εμπειρίες

Γράφτηκε από τον Τάσο Δούση για το ICONS Travellers Αυγούστου 2013

Το ταξίδι σάς φαίνεται μια απλή υπόθεση, αλλά δεν είναι καθόλου! Σας ενημερώνω ότι τα πιο απλά πράγματα, που μπορεί να έχετε ξεχάσει να προμηθευτείτε, υπάρχει περίπτωση να σας κάνουν να χάσετε μέρες, να πάθετε ατύχημα• με λίγα λόγια, να ...
έχετε πολύ δυσάρεστες εμπειρίες που κάλλιστα θα μπορούσατε να έχετε αποφύγει.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε μαζί ποια είναι τα πιο απαραίτητα αντικείμενα που πρέπει να έχετε μαζί σας είτε ταξιδεύετε στην Ελλάδα είτε σε κάποιον μακρινό προορισμό.

• Χάρτες. Τώρα θα μου πείτε «σιγά μην κουβαλάμε χάρτες από τη στιγμή που υπάρχουν τα GPS». Λάθος! Πολύ πρόσφατα ένας τουρίστας έπεσε με το αυτοκίνητό του σε γκρεμό στην Ισπανία μέρα μεσημέρι, επειδή το GPS έλεγε ότι υπήρχε δρόμος, ενώ δεν υπήρχε! Τα GPS χαλάνε, παραπλανούν και γίνονται επικίνδυνα όταν τα συμβουλευόμαστε χωρίς να έχουμε back up χάρτη και οπωσδήποτε όταν δεν κοιτάμε στο δρόμο. Ειδικά τη νύχτα, θα βρεθείτε σίγουρα σε ερημικούς χωματόδρομους ή σε κανένα χαντάκι αν δεν φροντίζετε ή εσείς ή ο συνοδηγός σας να συμβουλεύεστε χάρτη της περιοχής.

• Πολυφορτιστής. Πάντα στην τσαντούλα που κουβαλάτε στην πλάτη θα έχετε ένα πολυφορτιστή. Το ιδανικό θα ήταν ο πολυφορτιστής να μαζεύει ενέργεια από τον ήλιο, αλλά να έχει και υποδοχή για πρίζα. Το πιο συνηθισμένο φαινόμενο είναι να ξεχνάμε τους φορτιστές στα δωμάτια των ξενοδοχείων ή στο σπίτι. Πάντα, λοιπόν, να έχετε έναν πολυφορτιστή για όλες τις χρήσεις μέσα στο σακβουαγιάζ.

• Φωτοτυπία διαβατηρίου ή ταυτότητας. Μην την ξεχνάτε ποτέ! Πρέπει πάντα να φροντίσετε έτσι ώστε να βγάλετε φωτοτυπία από το διαβατήριό σας και να την έχετε σε μια θήκη της βαλίτσας ή του σακβουαγιάζ. Πολλοί τρελοί ταξιδιώτες βγάζουν ακόμη και δύο φωτοτυπίες για back up. Με μία θα είσαστε ΟΚ, πιστεύω. Πού θα σας φανεί χρήσιμη; Στην περίπτωση που σας κλέψουν το πορτοφόλι και χάσετε όλα σας τα έγγραφα, κάπως πρέπει να αποδείξετε ποιοι είστε. Σας πληροφορώ ότι η φωτοτυπία θα σας γλιτώσει από πάρα πολλούς μπελάδες.

• Ανοιχτήρι-τιρμπουσόν. Εγώ πάντα κουβαλάω έναν ελβετικό σουγιά-πολυεργαλείο και μου έχει φανεί χρήσιμος δεκάδες φορές σε ανύποπτες καταστάσεις. Θέλω να ανοίξω μια Coca-Cola και το δωμάτιο του ξενοδοχείου δεν έχει ανοιχτήρι; βγάζω το πολυεργαλείο και καθαρίζω. Θέλω να ξεβιδώσω μια βίδα που προεξέχει στο κρεβάτι του ξενοδοχείου; Τσακ και καθάρισα!

• Συνάλλαγμα. Αυτό ισχύει σε χώρες που ταξιδεύεις και δεν έχουν ευρώ. Θα κάνετε συνάλλαγμα πριν μπείτε στο αεροπλάνο για να ταξιδέψετε. Τις περισσότερες των περιπτώσεων που κάνετε συνάλλαγμα στη χώρα που προσγειώνεστε, οι ντόπιοι πράκτορες σίγουρα θα σας κλέψουν. Το πιο επικίνδυνο βεβαίως είναι να σας δώσουν ακόμη και πλαστά χαρτονομίσματα την ώρα της συναλλαγής. Καλό, λοιπόν, είναι να προμηθεύεστε το συνάλλαγμα, αν μπορείτε, από το αεροδρόμιο ή από μια τράπεζα της χώρας σας.

Αυτά θεωρώ ότι είναι κάποια από τα πολύ απαραίτητα αντικείμενα που πρέπει να έχετε αν είστε συνειδητός ταξιδιώτης. Δεν λέω ότι αν δεν τα έχετε θα πάθετε και κάτι. Πάντως καλό είναι να κρατάτε «το γάιδαρό σας δεμένο», γιατί το ταξίδι πρέπει να είναι μια ευχάριστη εμπειρία και να μη γίνεται δυσάρεστη εξαιτίας τέτοιων λεπτομερειών.

Καλό σας ταξίδι!

Δημοφιλεις αναρτησεις