Γράφτηκε από τον Τάσο Δούση για το ICONS travellers Οκτωβρίου 2014
Για όσους δεν το ξέρουν, η πιο διάσηµη γιορτή µπύρας στον κόσµο έχει ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσει ως τις 5 Οκτωβρίου. Φυσικά σας µιλάω για το περίφηµο Oktoberfest. Πρόκειται για την πιο φαντασµαγορική και επιτυχηµένη γιορτή µπύρας που έχει δει ποτέ ο κόσµος. Αν δεν έχετε βρεθεί εκεί, σας καλώ όχι µόνο να την παρακολουθήσετε, αλλά και να ... δοκιµάσετε µπύρες που δεν έχετε ξαναπιεί ποτέ στη ζωή σας, σε ένα ατελείωτο πάρτι που διαρκεί από το πρωί ως το βράδυ. Η γιορτή της µπύρας πραγµατοποιείται σχεδόν για 181 χρόνια σε ένα χωριό κοντά στο Μόναχο. Κρατάει δύο ολόκληρες εβδοµάδες και υποδέχεται ταξιδιώτες και λάτρεις της µπύρας από όλο τον κόσµο. Το σκηνικό είναι πραγµατικά µοναδικό. Σε έναν τεράστιο χώρο στήνονται σκηνές και πρόχειρες κατασκευές, όπου οι ζυθοποιοί του Μονάχου προσφέρουν σε πολλές περιπτώσεις χιλιάδες λίτρα µαύρης και ξανθιάς µπύρας, που τη σερβίρουν πανέµορφες σερβιτόρες. Φυσικά, δεν λείπει και το απαραίτητο συνοδευτικό, που δεν είναι άλλο από το λουκάνικο µαζί µε µαύρο ψωµί και µουστάρδα.
Τώρα, θα µου πείτε, τι µε έπιασε και σας διαφηµίζω το Oktoberfest… Το κάνω για να σας δείξω µε τον πιο απλό τρόπο πώς οι Γερµανοί µε ένα σµπάρο πετυχαίνουν δύο τρυγόνια. Με το Oktoberfest αναδεικνύουν το εθνικό τους προϊόν, που είναι η µπύρα, και αναπτύσσουν τον τουρισµό στη Βαυαρία µε τρόπο εξαιρετικό. Δεν φοβούνται να ντυθούν παραδοσιακά (εµείς θα το λέγαµε κιτς) και να δείξουν την κουλτούρα του µέσου Γερµανού των βόρειων περιοχών της Βαυαρίας. Ο τουρίστας παίρνει µια γεύση από τον πολιτισµό µιας χώρας που έχει βγει από τα δάση τους τελευταίους 3 αιώνες. Και ρωτάω εγώ ο αφελής: γιατί στην Ελλάδα δεν µπορούµε να οργανώσουµε µια αντίστοιχη τέτοια γιορτή και να σερβίρουµε το τοπικό µας προϊόν, για να προσελκύσουµε τουρίστες από όλο τον κόσµο αλλά και να κλείσουµε εµπορικές συµφωνίες; Γιατί η όµορφη υπουργός Τουρισµού µας, η κυρία Κεφαλογιάννη, που είναι άνθρωπος µε ανοιχτό µυαλό, δεν διοργανώνει π.χ. τη Γιορτή του Κρασιού, τη Γιορτή του Ούζου ή τη Γιορτή του Τσίπουρου, σε συγκεκριµένες περιοχές της Ελλάδας, µε παραδοσιακό στυλ, αλλά ταυτόχρονα µε µάρκετινγκ, µε όραµα και προοπτική; Δεν είναι απαραίτητο ότι το όποιο παραδοσιακό είναι ταυτόχρονα και κιτς. Δεν θα µας πούνε βλάχους ούτε θα µας κοροϊδέψουν αν προβάλουµε παράδοση και φιλοξενία µέσα σε ένα σκηνικό φολκλόρ. Δηλαδή, οι Γερµανοί µε το Oktoberfest είναι καλύτεροι; Ας «ανοίξουµε» το µυαλό µας και ας ψάξουµε για ιδέες που θα µας κάνουν και να αναδείξουµε τοπικά προϊόντα αλλά και να προσελκύσουµε τουρισµό, ιδιαιτέρως στη χειµερινή Ελλάδα. Προς το παρόν, ας κλέψουµε ιδέες από το Oktoberfest, που θα κρατάει ανοικτές τις πύλες του µέχρι τις 5 του Οκτώβρη.
Για όσους δεν το ξέρουν, η πιο διάσηµη γιορτή µπύρας στον κόσµο έχει ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσει ως τις 5 Οκτωβρίου. Φυσικά σας µιλάω για το περίφηµο Oktoberfest. Πρόκειται για την πιο φαντασµαγορική και επιτυχηµένη γιορτή µπύρας που έχει δει ποτέ ο κόσµος. Αν δεν έχετε βρεθεί εκεί, σας καλώ όχι µόνο να την παρακολουθήσετε, αλλά και να ... δοκιµάσετε µπύρες που δεν έχετε ξαναπιεί ποτέ στη ζωή σας, σε ένα ατελείωτο πάρτι που διαρκεί από το πρωί ως το βράδυ. Η γιορτή της µπύρας πραγµατοποιείται σχεδόν για 181 χρόνια σε ένα χωριό κοντά στο Μόναχο. Κρατάει δύο ολόκληρες εβδοµάδες και υποδέχεται ταξιδιώτες και λάτρεις της µπύρας από όλο τον κόσµο. Το σκηνικό είναι πραγµατικά µοναδικό. Σε έναν τεράστιο χώρο στήνονται σκηνές και πρόχειρες κατασκευές, όπου οι ζυθοποιοί του Μονάχου προσφέρουν σε πολλές περιπτώσεις χιλιάδες λίτρα µαύρης και ξανθιάς µπύρας, που τη σερβίρουν πανέµορφες σερβιτόρες. Φυσικά, δεν λείπει και το απαραίτητο συνοδευτικό, που δεν είναι άλλο από το λουκάνικο µαζί µε µαύρο ψωµί και µουστάρδα.
Τώρα, θα µου πείτε, τι µε έπιασε και σας διαφηµίζω το Oktoberfest… Το κάνω για να σας δείξω µε τον πιο απλό τρόπο πώς οι Γερµανοί µε ένα σµπάρο πετυχαίνουν δύο τρυγόνια. Με το Oktoberfest αναδεικνύουν το εθνικό τους προϊόν, που είναι η µπύρα, και αναπτύσσουν τον τουρισµό στη Βαυαρία µε τρόπο εξαιρετικό. Δεν φοβούνται να ντυθούν παραδοσιακά (εµείς θα το λέγαµε κιτς) και να δείξουν την κουλτούρα του µέσου Γερµανού των βόρειων περιοχών της Βαυαρίας. Ο τουρίστας παίρνει µια γεύση από τον πολιτισµό µιας χώρας που έχει βγει από τα δάση τους τελευταίους 3 αιώνες. Και ρωτάω εγώ ο αφελής: γιατί στην Ελλάδα δεν µπορούµε να οργανώσουµε µια αντίστοιχη τέτοια γιορτή και να σερβίρουµε το τοπικό µας προϊόν, για να προσελκύσουµε τουρίστες από όλο τον κόσµο αλλά και να κλείσουµε εµπορικές συµφωνίες; Γιατί η όµορφη υπουργός Τουρισµού µας, η κυρία Κεφαλογιάννη, που είναι άνθρωπος µε ανοιχτό µυαλό, δεν διοργανώνει π.χ. τη Γιορτή του Κρασιού, τη Γιορτή του Ούζου ή τη Γιορτή του Τσίπουρου, σε συγκεκριµένες περιοχές της Ελλάδας, µε παραδοσιακό στυλ, αλλά ταυτόχρονα µε µάρκετινγκ, µε όραµα και προοπτική; Δεν είναι απαραίτητο ότι το όποιο παραδοσιακό είναι ταυτόχρονα και κιτς. Δεν θα µας πούνε βλάχους ούτε θα µας κοροϊδέψουν αν προβάλουµε παράδοση και φιλοξενία µέσα σε ένα σκηνικό φολκλόρ. Δηλαδή, οι Γερµανοί µε το Oktoberfest είναι καλύτεροι; Ας «ανοίξουµε» το µυαλό µας και ας ψάξουµε για ιδέες που θα µας κάνουν και να αναδείξουµε τοπικά προϊόντα αλλά και να προσελκύσουµε τουρισµό, ιδιαιτέρως στη χειµερινή Ελλάδα. Προς το παρόν, ας κλέψουµε ιδέες από το Oktoberfest, που θα κρατάει ανοικτές τις πύλες του µέχρι τις 5 του Οκτώβρη.