Friday, July 29, 2016

Μύκονος μόνο για ψαγμένους ταξιδιώτες

Γράφτηκε από τον Τάσο Δούση για το best in travel MYKONOS magazine 2016

Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση αυτή την απίστευτη ελληνική κατινιά «πήγα στη Μύκονο και μου πιάσανε τον κώλο…». Ξανθιά, αιθέρια ύπαρξη συζητούσε και ανέλυε σε φιλική μου παρέα για ποιο λόγο δεν θα ξαναπατήσει στη Μύκονο επειδή λέει, δήθεν, την βρήκε ακριβή και τις ...
έφυγαν τα μαλλιά της κεφαλής της (extension!). «Μα είναι δυνατόν για μια ξαπλώστρα, έναν καφέ κι ένα νερό να πληρώσω €50;». Πόσο, όμως, να θέλει ο άνθρωπος; Δεν άντεξα και της λέω: «Κορίτσι μου καλό, στη Μύκονο έχεις δύο λόγους για να πας, πρώτον για να σου πιάσουν τον κώλο και δεύτερον αν είσαι ταξιδιώτης, αγαπάς το νησί και ξέρεις πού να πας προκειμένου και να μην σε πιάσουν Κώτσο αλλά και για να απολαύσεις τις ομορφιές του τόπου». Με κοίταγε με ανοιχτό το στόμα σαν χάνος! «Τι εννοείτε;», μου λέει με το βλέμμα της αγελάδας! Και της εξήγησα με πολύ απλά λόγια -όπως θα εξηγήσω και σ' εσάς- για ποιο λόγο η Μύκονος τέτοια “δήθεν” άτομα τα στέλνει στον αγύριστο κι ακόμα παραπέρα.

Θα πρέπει να ξέρετε κάτι, η Μύκονος δεν παρακαλάει κανέναν για να πάει εκεί. Όποιος, όμως, πάει σε αυτό το μέρος της Ελλάδας, που είναι ας πούμε κάτι σαν το Βατικανό, θα πρέπει να γνωρίζει ακριβώς τι τον περιμένει και γιατί πάει εκεί. Ξεκαθαρίζουμε, η Μύκονος δεν είναι φτηνό νησί, διότι αν ήταν θα είχε τους κάγκουρες που έχει η Πάρος και η Χαλκιδική, θα είχε τις γιαγιάδες με τα ταπεράκια που έχει το καταπληκτικό νησί της Τήνου, θα είχε τα παιδάκια να στριγκλίζουν όπως είναι τα οικογενειακά νησιά του Ιονίου, θα ήταν σαν τη Ρόδο που δεν έχει παραλίες, θα ήταν σαν την Κω που έχει παραλίες αλλά ταυτόχρονα έχει και τους κάφρους τους Εγγλέζους, θα ήταν σαν τον Άγιο Ευστράτιο που μετά τις 12 κάνεις παρέα με τους ψαράδες και πάει λέγοντας... Η Μύκονος δεν είναι φτηνό νησί διότι πολύ απλά δεν θέλει να έχει τίποτα απ' όλα τα παραπάνω και θέλει, αντιθέτως, όλη αυτήν τη φυσική, απίστευτη ομορφιά της να την εκμεταλλευτεί στον ανώτερο βαθμό προκειμένου να ικανοποιήσει τους επισκέπτες της. Τόσο απλό, τόσο κατανοητό.

Από την άλλη μεριά, γι' αυτούς που ξέρουν το νησί, αυτό το υπερβολικά «ακριβό» στην πραγματικότητα μπορείς να το αντιμετωπίσεις και να περάσεις καταπληκτικά ξοδεύοντας όσα θα ξόδευες αν πήγαινες, ας πούμε, σε ένα νησί που, για παράδειγμα, δεν θεωρείται και τόσο ακριβό (Κέρκυρα, Χανιά, Κεφαλονιά κ.λπ.).
Ξεκινάω με τις παραλίες, γιατί στις διακοπές το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι “πού θα κάνω μπάνιο”. Άγιος Σώστης, Φωκός, Μερχιά, Κάπαρη και σας λέω μόνο κάποιες από τις ανοργάνωτες που όχι μόνο έχουν καταπράσινα, πανέμορφα νερά αλλά υπάρχουν και ταβερνούλες γύρω-γύρω για να τσιμπήσετε χωρίς να σας πιάνουν τον…

Φαγητό, γιατί μετά το μπάνιο πάντα ανοίγει η όρεξη. Σημειώστε: Εξαιρετικά αξιόλογες ταβέρνες από το βορρά έως το νότο του νησιού σε εξαιρετικές τιμές για δύο άτομα (€30-€40 συν το κρασί σας) είναι το Μαερειό μέσα στη Χώρα, ο Μαθιός στον Τούρλο, ο Λημνιός στον Άγιο Στέφανο για καταπληκτικά κρέατα, ο Μαδούπας στο Παλιό Λιμάνι για μαγειρευτά και φρέσκο κρέας, το Catari για πίτσες και μακαρονάδες μέσα στη Χώρα. Ψάρι φτηνό και καλό στον Νικόλα στην Παράγκα. Στην Άνω Μερά, στο Στέκι του Πρόεδρου για τα καλύτερα μαγειρευτά. Η κρυμμένη ταβερνούλα Kiki's στον Άγιο Σώστη. Στην παραλία του Φωκού, στο ταβερνάκι που λειτουργεί μέχρι τις 7 το απόγευμα. Πολλά περισσότερα ταβερνάκια σε εξαιρετικές τιμές θα βρείτε αναλυτικά στο περιοδικό που κρατάτε στα χέρια σας. Ειλικρινά δεν τους θυμάμαι όλους για να τους βάλω στο editorial, όμως τα συγκεκριμένα ταβερνάκια για φαγητό που σας έγραψα είναι εξαιρετικά τίμιες επιλογές.
Για ποτό, επειδή κάποιοι πληρώνουν €20 το κοκτέιλ… Κακώς! Αν θες χρυσό μου κορίτσι να πιεις κοκτέιλ καλά να πάθεις και θα το πληρώσεις και €15 και €20 και €25. Αν θέλεις, όμως, ένα straight ποτό μέσα στα Ματογιάννια σε εξαιρετικές τιμές, όσο δηλαδή θα το πληρώσεις στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη, ορίστε το Άρωμα για να περνάει όλη η πόλη από μπροστά σου, ορίστε το Passo Doble λίγο πιο κάτω από το Άρωμα και παρακάτω το Queen. Επίσης, θέλω να σημειώσω, ότι στο περιοδικό που κρατάτε στα χέρια σας θα βρείτε εξαιρετικές προτάσεις για ποτό για όλα τα βαλάντια.
Συνοψίζοντας, η Μύκονος είναι γι' αυτούς που πραγματικά λατρεύουν το νησί και δεν έχει καμία σημασία αν είσαι φτωχός ή πλούσιος. Ένα πράγμα δεν μπορείς να είσαι στη Μύκονο: Μίζερος, κατσούφης και βλάχος στην καρδιά και την ψυχή. Αυτούς τους τύπους, άντρες και γυναίκες, η Μύκονος δεν τους γουστάρει καθόλου. Το νησί είναι το μοναδικό στον κόσμο όπου μπορείς ακομπλεξάριστα να εκπληρώσεις όλες σου τις επιθυμίες. Μπορείς να κάνεις τα πάντα, να γίνεις τύφλα, να γδυθείς, να κάνεις έρωτα τα ξημέρωμα σε μια γωνιά στα Ματογιάννια, να κάνεις όλα σου τα γούστα και να ξοδέψεις €5.000 για να πάρεις μια καμπάνα στο Nammos και ταυτόχρονα να απλώσεις την πετσέτα σου στον Άγιο Σώστη. Όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο όλα τα παραπάνω η Μύκονος θα τα αποδεχτεί αν τα κάνετε με στυλ. Κάντε ό,τι θέλετε, μόνο εδώ μπορείτε! Φερθείτε, όμως, με ευγένεια και σεβασμό στους ντόπιους αλλά και στο ίδιο το νησί. Το ίδιο θα σας σεβαστούν κι αυτοί, όποιος κι αν είστε. Η Μύκονος ανήκει σε όλους αλλά στην πραγματικότητα σε κανέναν!

Δημοφιλεις αναρτησεις