Tuesday, August 30, 2016

TripAdvisor, απόλυτος δικτάτορας ή αμερόληπτος κριτής των επιχειρήσεων;

Γράφτηκε από τον Τάσο Δούση για το Travellers ICONS Αυγούστου 2016

Το τελευταίο διάστημα με έχει απασχολήσει πάρα πολύ ο ρόλος του TripAdvisor στο κομμάτι των σχολίων και της κριτικής που ασκείται σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και εστιατόρια.
Η πικρή αλήθεια είναι ότι η επιρροή που πλέον έχουν οι μηχανές αξιολόγησης στο μυαλό του ταξιδιώτη ως προς την τελική επιλογή για το κατάλυμα και το εστιατόριο είναι ...
συγκλονιστική… «Δεν πάω στο τάδε εστιατόριο γιατί λέει το TripAdvisor ότι είναι μάπα!».

Έχει δημιουργηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία σχολίων, θετικών και αρνητικών, για επιχειρήσεις ξενοδοχειακού ενδιαφέροντος, και όχι μόνο. Το TripAdvisor κατά την προσωπική μου γνώμη μπορεί να αναδείξει μια εταιρεία με συγκλονιστικό τρόπο και ταυτόχρονα να καταστρέψει μια άλλη με τον ίδιο συγκλονιστικό τρόπο.

Το θέμα είναι κατά πόσο αυτά τα σχόλια που μπορούν να θάψουν ή να στείλουν στο διάστημα μια επιχείρηση είναι σωστά, αμερόληπτα και γραμμένα με καλή πίστη. Απάντηση: Δεν μπορούμε να το ξέρουμε! Εμένα προσωπικά μου έχει τύχει να διαβάσω για συγκλονιστικό beach bar στην Τήνο, με φοβερό φαγητό και τρομερές ξαπλώστρες και με βαθμολογία σχολίων 9,5 και όταν το επισκέφτηκα έπεσα από τα σύννεφα. ΤΡΑΓΙΚΟ! Από την άλλη πήγα, πάλι στην Τήνο, σε beach bar καταπληκτικό που στη βαθμολογία σχολίων του TripAdvisor ήταν στο 8 και με σαφώς λιγότερα σχόλια από το άλλο που ήταν στο 9,5.

Είναι βέβαιο ότι το TripAdvisor είναι μια μηχανή αναζήτησης που εγώ πλέον τη λέω “μηχανή πλύσης εγκεφάλων”! Κατευθύνει τον κόσμο με απόλυτο τρόπο και με βάση τα σχόλια των ανθρώπων που δήθεν έχουν επισκεφτεί τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία και επιχειρήσεις. Αυτός ο τρόπος με τον οποίο μια επιχείρηση μπορεί να χαντακωθεί ή να αναδειχθεί είναι για μένα απόλυτος έως και φασιστικός! Κινδυνεύουμε να εξαρτιόμαστε για το πού θα φάμε και πού θα κοιμηθούμε από μια μηχανή αναζήτησης που ένας Θεός ξέρει ποιος γράφει τα σχόλια.

Προσέξτε, δεν αμφισβητώ ότι κάποια σχόλια, ίσως τα περισσότερα, να είναι αληθινά. Όμως ένα τεράστιο ποσοστό από αυτά που γράφονται είναι ψεύτικα. Κυρίως αυτό γίνεται από ανταγωνιστές άλλων επιχειρήσεων που θέλουν να αναδείξουν τη δική τους και να θάψουν του διπλανού τους και επίσης το πράγμα γίνεται και επαγγελματικό καθώς ξεφυτρώνουν επιχειρήσεις σαν τα μανιτάρια που υπόσχονται θετικά σχόλια από το TripAdvisor. Προσέξτε, πληρώνονται ανά σχόλιο. Αυτό για μένα απλά σημαίνει ότι αν είσαι επιχειρηματίας και ρισκάρεις την περιουσία σου μπορεί να καταστραφείς εξαιτίας κακόβουλων σχολίων, άδικων και ψεύτικων, στο TripAdvisor.

Και τώρα δώστε βάση. Αυτό συμβαίνει επειδή εκεί μπορεί να γράφει όποιος, όποτε και με όποιο όνομα θέλει. Τόσο απλά, τόσο εύκολα. Για παράδειγμα, δεν είναι σαν το Booking που πρέπει να έχεις πάει, να έχεις κλείσει το ξενοδοχείο από αυτό και μετά σου στέλνει τη φόρμα το ίδιο το Booking για να γράψεις την κριτική σου. “Άλλο γυναικολόγος, άλλο μηχανολόγος!”, λοιπόν.

Δυστυχώς στο TripAdvisor αν δεν προσέξουν κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως προβοκάτορες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μόλις ξυπνήσει ο κόσμος, και ειδικά οι «καμένοι» επιχειρηματίες από τα σχόλιά του, να διεκδικούν αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό είναι το ένα κομμάτι. Το άλλο, που είναι και δική μου πρόταση, έχει ως εξής: Εσείς ως ταξιδιώτες πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα σχόλια που διαβάζετε. Με βάση την εμπειρία σας, μάθετε να αξιολογείτε πότε αυτά είναι κατευθυνόμενα και ψεύτικα και πότε όχι. Και προσπαθήστε να μην επηρεάζεται τόσο εύκολα η τελική επιλογή σας από κριτικές μηχανών αναζήτησης. Να έχετε περισσότερη εμπιστοσύνη στα μάτια σας, στην οξυδέρκεια και στην αντίληψή σας.

Δημοφιλεις αναρτησεις