Friday, June 5, 2015

Επόµενος προορισµός... Σαουδική Αραβία

Γράφτηκε από τον Τάσο Δούση για το Travellers ICONS Ιουνίου 2015

Θέλω να το θυµάστε ότι το διαβάσατε από εµένα! Ο επόµενος hot προορισµός, µετά τα Hνωµένα Αραβικά Εµιράτα, θα είναι η Σαουδική Αραβία. Ακριβώς... Η χώρα όπου εφαρµόζεται η σαρία, που είναι η Μέκκα –κυριολεκτικά και ουσιαστικά– του παγκόσµιου ισλαµισµού, η χώρα όπου ... γεννήθηκε ο Μωάµεθ, µε την παλιά πόλη όπου είναι θαµµένος ο προφήτης, ο τόπος εκείνος όπου υπάρχουν οι πλέον φανατικοί ισλαµιστές παγκοσµίως... θα γίνει το επόµενο ταξιδιωτικό trend.
Μπορεί να σας φαίνεται εξωπραγµατικό, αλλά εδώ και δέκα χρόνια οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας δουλεύουν ακριβώς πάνω σε ένα project που λέει «ανάπτυξη και εκτός πετρελαίου»! Φυσικά, η ανάπτυξη, εκτός από τον «µαύρο χρυσό», έρχεται µόνο από µία πηγή πλούτου και αυτή λέγεται «τουρισµός».
Το βασίλειο, λοιπόν, της Σαουδικής Αραβίας είναι µια χώρα της Αραβικής χερσονήσου και συνορεύει µε το Ιράκ, την Ιορδανία, το Κουβέιτ, το Οµάν, το Κατάρ, τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα και την Υεµένη. Βρέχεται από τον Περσικό κόλπο στα βορειοανατολικά και από την Ερυθρά θάλασσα στα δυτικά. Παλιά ονοµαζόταν «νησί των νοµάδων», εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης.
Αυτό ακριβώς εκµεταλλεύεται σήµερα η Σαουδική Αραβία, που θέλει να γίνει... χαλίφης του τουρισµού στη θέση του Ντουµπάι. Οι άνθρωποι, βέβαια, δεν µένουν µόνο στα λόγια• εδώ και σχεδόν µια δεκαετία κατασκευάζουν τη «Super City». Πρόκειται για µια πόλη-όνειρο που χτίζεται από την αρχή στην έρηµο. Είναι ένα απίστευτο εγχείρηµα, που θα έχει ολοκληρωθεί το 2035, αλλά οι πρώτοι 50.000 κάτοικοι έχουν ήδη αρχίσει να µετακοµίζουν στη «Super City». Είναι ένα γιγαντιαίο έργο ανάπτυξης, που έχει προϋπολογισµό πάνω από 150 δισεκατοµµύρια ευρώ. Η πόλη θα περιλαµβάνει ουρανοξύστες, κατοικίες, γήπεδα γκολφ, λιµάνι, βιοµηχανικό συγκρότηµα, παραλίες και γενικά φανταστείτε ένα Ντουµπάι ακόµα καλύτερο, πιο δηµιουργικό, πιο ανθρώπινο, πιο εντυπωσιακό.
Αυτοί που γνωρίζουν από ταξίδι λένε πως στη Σαουδική Αραβία αυτό είναι µόνο η αρχή. Σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη την επόµενη δεκαετία έχουµε να δούµε πράµατα και θάµατα που δεν τα φανταζόµαστε. Η πολιτική εξουσία της συγκεκριµένης χώρας, παρά το γεγονός ότι είναι µια ισλαµική, ακραία βασιλική υπερεξουσία, δουλεύει και χτίζει µε γνώµονα το µέλλον και τους πολίτες που σήµερα είναι κάτω των 30 ετών. Να σηµειώσουµε ότι σε αυτή την οµάδα ανήκει το 65% του πληθυσµού.
Next stop Σαουδική Αραβία, από το πουθενά.

Δημοφιλεις αναρτησεις